Robbie McEwen

Sprinter
Robbie McEwen is een voormalig Australische topsprinter die vooral bekend werd door zijn prestaties in de Tour de France. Hij nam drie keer de groene puntentrui mee naar huis en won in totaal 12 Touretappes. Ook in de Giro d’Italia en de Ronde van Zwitserland was McEwen vaak de snelste.

De sympathieke veel winnaar was zeer behendig op de fiets en wist zich ook zonder complete sprinterstrein in het juiste wiel te plaatsen. Hij stond bekend om zijn snelle jump waarmee hij in de laatste meters nog zijn concurrenten kon kloppen. Altijd door de kleinste gaatjes en tot het uiterste gaan om te kunnen winnen. McEwen was jarenlang kamergenoot van Aart Vierhouten. Als meesterknecht piloteerde Aart Robbie zeer regelmatig naar de overwinning. McEwen reed lang in Belgische en Nederlandse ploegen en spreekt uitstekend Vlaams/ Nederlands.
Na zijn carrière was Robbie technisch adviseur bij de Australische ploeg Orica-GreenEDGE. Momenteel is hij tv commentator van de Australische zender Channel 9 en SBS.

Palmares

 

Robbie McEwen - Freire
Robbie Aart op het podium
Robbie McEwen groene trui
Robbie McEwen olympisch stadion